cloud
cloud
cloud
cloud
cloud
cloud

FAQ


Dnevne aktivnosti

Obroci se u Step by Step vrtiću naručuju preko ketering kuće sa kojom sarađujemo. Jelovnik je uvek dostupan na oglasnoj tabli u vrtiću ili na internet prezentaciji ketering kuće. Niste u obavezi da naručujete ceo mesec. Obroci se obračunavaju po tome koliko ste obroka u toku meseca naručili i naplaćuju se kroz sledeći račun za vrtić. Ukoliko želite da otkažete obrok, to morate uraditi dan unapred. Roditelji takođe imaju opciju da donose svoju hranu ukoliko im to više odgovara. Imamo mogućnost da hranu stavimo u frižider i ugrejemo kada je vreme za jelo.
Spavanje u vrtiću nije obavezno. Ukoliko Vaše dete spava u toku dana, onda će spavati i u vrtiću, a ukoliko ne spava, tokom perioda spavanja imamo organizovane aktivnosti za decu koja ne spavaju. Vreme spavanje je različito za neke grupe - pogledajte raspored za grupu kojoj pripada Vaše dete na našoj internet prezentaciji pod Program i Grupe.
Mi verujemo u to da je deci potreban svež vazduh i igra napolju. Po našem rasporedu deca idu napolje svakog dana, a ponekad i u periodu kada je lepo vreme produžimo izlazak ili idemo dva puta napolje. Važno je da roditelji vode računa o tome da su deca obučena u skladu sa vremenom, tj. leti da imaju kapu i kremu za zaštitu od Sunca, a zimi da imaju kapu, šal, rukavice i kada je sneg, skafander ili pantalone za sneg i čizme. Zbog bezbednosti, deca koja su u jaslenom uzrastu idu napolje samo u uzrastu od 2 godine i više ili kada vaspitačice procene da je dete dovoljno stabilno i samostalno da može da ide napolje.
Pelene se menjaju redovno i naši vaspitači vode računa o tome da je deci uvek prijatno.
Roditelji, naravno, mogu da upišu decu koja su u pelenama. Kada naši vaspitači i roditelji primete da je dete spremno da pređe na nošu, počećemo sa navikavanjem na nošu. Ova procedura se mora pratiti i kod kuće kako bi tranzicija bila što lakša. Naši zaposleni mogu detaljnije objasniti ovaj postupak.

Engleski u vrtiću

Kada deca koriste oba jezika u istoj rečenici ili razgovoru, to se zove mešanje kodova, ili zamena kodova. Roditelji ponekad brinu da je ovo znak problema sa govorom ili konfuzije, međutim, to je prirodna pojava kod bilinvista. Očekuje se da deca bilinvisti mešaju kodove pogotovo kada razgovaraju sa drugim bilingvistima.
Dete koje je bilingvalno može imati manji rečnik od monolingvalnog deteta, ali celokupan rečnik, iz oba jezika, biće isti ili veći nego kod monolingvalnog deteta. Pojedina bilingvalna deca će možda progovoriti malo kasnije nego monolingvalna deca ali u okviru norme. Imajte u vidu da deca kod nas počinju intenzivno da uče engleski tek od druge godine, tj. kada već imaju solidan rečnik na maternjem jeziku. Od prve do druge godine, deca su u kontaktu sa engleskim jezikom kroz igre i pesmice.
Mnogi bilingvisti imaju jezik koji je dominantan. Dominantan jezik je uglavnom onaj koji preovladava u zemlji gde osoba živi. Deca koja uče dva jezika odjednom nauče da ih razlikuju kao jezik koji koriste kod kuće tj. svuda, i onaj koji koriste u vrtiću.
Naš program je namenjen svoj deci i specijalno je napravljen da deca uče engleski postepeno, a naši vaspitači vode računa da se nijedno dete ne oseti ugroženo, izostavljeno ili uplašeno.

Opšta pitanja

Vrtić se plaća do 5. u mesecu. Ukoliko je dete odsutno 30 dana, roditelji mogu da plate 60% od regularne cene vrtića, i ovu pogodnost mgu da iskoriste dva puta godišnje.
U hitnim slučajevima vaspitači prvo kontaktiraju nadležnu hitnu službu (hitnu pomoć, policiju, vatrogasce itd.) a zatim odmah kontaktiraju roditelje. Ukoliko ne mogu da stupe u kontakt sa roditeljima, kontaktiraju osobu koju su roditelji imenovali kao osobu za kontakt u hitnim slučajevima (formular za upis).
Pri upisu u vrtić, roditelji popunjavaju formular, gde mogu da ovlaste nekoga da pokupi dete, ukoliko osoba koja treba da pokupi dete nije ovlašćena tj. nije na našem spisku ovlašćenih lica, roditelji moraju da ili dodaju tu osobu na naš spisak ili ukoliko nisu u mogućnosti, da nam prethodno jave i ostave lične podatke osobe koja če doći po dete, a vaspitačice imaju pravo da provere podatke tako što će toj osobi tražiti ličnu kartu na uvid. Ukoliko osoba koja je došla po dete nije ovlašćena niti najavljena od strane roditelja, vaspitači neće dozvoliti da osoba preuzme dete i odmah će kontaktirati roditelje.
Možete dovesti i odvesti dete kada želite. Najbolje je da pogledate naš raspored kao orijentaciju kada je najbolje vreme da dovedete i odvedete dete.

Program

Da. Imamo raspored koji definiše kada se koje aktivnosti rade. Naši vaspitači pripremaju nedeljni plan aktivnosti prema tom rasporedu i mesečnoj temi koju obrađujemo.
Da, naši vaspitači imaju sertifikat iz Prve pomoći i redovno idu na obuku. Mi u Step by Step-u bezbednost dece stavljamo na prvo mesto.

Upis deteta

Važno je da se dete navikne na svoje okruženje u vrtiću, na vaspitačice i na drugare. Zbog toga u Step by Step vrtiću ne praktikujemo da roditelji borave u prostorijama vrtića za vreme adaptacije kao i za vreme daljeg boravka deteta u vrtiću. Ukoliko roditelj ostane sa detetom u vrtiću, dete će automatski misliti da će tako biti svakog dana, međutim u nekom trenutku roditelj će morati da prekine da ostaje u vrtiću i dete će u stvari tek onda početi sa adaptacijom. Postupak boravka sa detetom u vrtiću samo odlaže adaptaciju na vrtić. Takođe, prisustvo roditelja u vrtiću, ponekad zna da izazove reakcije kod druge dece u grupi, deca mogu da se rastuže, unervoze i slično. Pogledajte naš vodič kroz adaptaciju u Kutku za roditelje za detalje, koji se nalazi na našem sajtu. A za još detalja se možete informisati i u vrtiću.  
Adaptacija je detaljno objašnjena u Kutku za roditelje, na našoj internet prezentaciji.
Postoji vremenski raspored koji se prati u vrtiću, koji definiše kada i koje aktivnosti se rade ali takođe i kada se jede i spava. Kako biste obezbedili što lakšu tranziciju Vašem detetu, najbolje je da ga pre polaska u vrtić naviknete na raspored obroka i spavanja koji pratimo u vrtiću. Takođe je dobro da razgovarate sa detetom o vrtiću. Šta se tamo radi, koga će upoznati, kako biste ga pripremili na to šta da očekuje kada krene u vrtić.
Mi u Step by Step-u se trudimo da zaštitimo decu u vrtiću od bakterija i virusa, koliko je to moguće. Ukoliko primetimo da dete pokazuje simptome bolesti, odmah obavestimo roditelje da dođu po dete. Nakon perioda bolesti, roditelji su u obavezi da dodnesu potvrdu da je dete zdravo i da može da se vrati u kolektiv. Međutim ukoliko vaše dete nije nikad boravilo u vrtiću ili sličnom kolektivu, postoji mogućnost da će jedno vreme biti podložno bolestima, dok imuni sistem deteta ne ojača. Da li će vaše dete biti bolesno ili ne i koliko dugo je individualno, ali je sigurno da će taj period proći kada se izgradi imuni sistem.